BEhandelingen

Lachgassedatie

Bij Dental Oris Bunschoten realiseren we ons dat naar de tandarts gaan soms stressvol kan zijn. Om deze ervaring aangenamer te maken, bieden we nu Lachgas Sedatie aan, een veilige en bewezen methode die ontspanning bevordert tijdens de behandeling.
 
Lachgas sedatie is ideaal voor patiënten die een stressvrije tandartservaring willen. Lachgas sedatie is een veilige methode waarbij lachgas, een kalmerend middel, wordt gebruikt om angst te verminderen terwijl de patiënt volledig bij bewustzijn blijft. Ons professionele team zorgt ervoor dat uw behandeling soepel verloopt.

Wat is lachgassedatie? 

Lachgasanesthesie is een combinatie van zuurstof en lachgas die via een neusmasker wordt ingeademd. Dit veroorzaakt binnen enkele minuten een kalmerend effect.

Bij lachgasanesthesie wordt een speciaal masker over de neus geplaatst en wordt lachgas samen met zuurstof ingeademd. Dit begint aan het begin van de tandheelkundige behandeling en de hoeveelheid lachgas wordt geleidelijk opgevoerd totdat u zich comfortabel en ontspannen voelt. Tijdens de behandeling blijft het masker op en wordt er continu lachgas en zuurstof toegediend. Plaatselijke verdoving kan nog steeds nodig zijn. 
Tijdens de behandeling wordt alles goed uitgelegd. Na de behandeling wordt het lachgas gedurende vijf minuten omgezet in pure zuurstof. Het grote voordeel van lachgas sedatie is dat de effecten snel verdwijnen.
 
Voorbereiding: Je krijgt instructies over het gebruik van de sedatie. De behandeling wordt tijdens de afspraak uitgelegd.
Nadat het masker is aangebracht, begint de behandeling.
 
Verdovingsproces: Een mengsel van lachgas en zuurstofgas wordt ingeademd via het masker.
Je ontspant en krijgt een behandeling met weinig stress terwijl je wakker blijft.
 
Voltooiing: Aan het einde van de behandeling wordt de toevoer van lachgas gestopt en wordt er pure zuurstof gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je volledig hersteld bent van de sedatie voordat je de praktijk verlaat.

Lachgas sedatie bij kinderen

Behandeling met lachgas sedatie is een ideale oplossing voor kinderen die een extra zetje nodig hebben om hun angst voor de tandarts te overwinnen. We vragen immers veel van ze en dat is niet voor elk kind even gemakkelijk. Veel kinderen zijn bang voor het onbekende, het geluid van een boor, verdovingsspuiten, enz. Dit zijn allemaal drempels die overwonnen moeten worden en vragen veel geduld van de kleine patiënt. Dit zijn ook typische voorbeelden waarbij een tandheelkundige behandeling met lachgas sedatie een uitstekende optie is.

Is lachgas veilig?

Dit is een van de meest gestelde vragen en we zullen dit nader toelichten. Er is de laatste tijd veel te doen geweest over lachgas in de media, maar helaas is het altijd in een negatief daglicht geplaatst. Je kunt echter met een gerust hart slapen. Want, onze behandelmethoden met lachgas zijn zeer veilig en verantwoord.

In onze tandartspraktijk wordt alleen apparatuur van de hoogste kwaliteit gebruikt en daardoor vindt er nooit overmatige sedatie plaats omdat het lachgassysteem is uitgerust met meerdere veiligheidssystemen. Je kind is altijd bij bewustzijn en kan tijdens de behandeling laten zien dat hij of zij zich goed voelt en geen problemen heeft. Het maximale lachgasmengsel is 50% en bevat minimaal 50% zuurstof. De lucht die we elke dag inademen bevat slechts 20% zuurstof. Bij kinderen zal een percentage van 20/25% lachgas gebruikt worden. Dit is een minimale dosis. De hartslag en zuurstofverzadiging van je kind worden ook bewaakt tijdens de behandeling.

 Lachgas sedatie is vooral een bewuste sedatiemethode. Tijdens de behandeling blijft het kind wakker, maar voelt het zich heel rustig en ontspannen. De angsten van het kind worden overschaduwd en het kind ligt vrolijk in de tandartsstoel.

Aan het begin van de behandeling wordt een aantal tips met het kind besproken. Dit helpt de ouders om zich op hun gemak te voelen bij de behandeling.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

🦷 Kinderen met angst.

🦷 Kinderen met naaldfobie
🦷 Kinderen met ASS die kunnen communiceren
🦷 Kinderen met een faryngeale reflex: lachgas schakelt de faryngeale reflex volledig uit.
🦷 Kinderen ouder dan 6 jaar.
Alle kinderen komen eerst op consult. Op deze manier kan het eerste contact worden gelegd en kan goed worden beoordeeld of behandeling met lachgas mogelijk en nodig is.

Heb je nog vragen? Zie de meestgestelde vragen onderaan de pagina of neem contact op met ons. 

Is lachgassedatie geschikt voor u?  

Als je zenuwachtig bent voor een tandheelkundige behandeling, kan lachgassedatie veel comfort bieden. Het is een veilige en risicoloze methode zolang deze wordt toegediend door onze tandartsen en mondhygiënisten. 

 
Lachgasbehandeling wordt aanbevolen voor :
– Mensen die zich zorgen maken over een tandheelkundige behandeling.
– Mensen met lichamelijke of geestelijke beperkingen
– Mensen met extreme kokhals neigingen. 

Wat kun je verwachten?

1
Eerste consult: U bespreekt uw angsten of zorgen en krijgt informatie over hoe lachgas uw behandeling kan ondersteunen.
2
Bereiding: U ontvangt een neusmasker waarmee u een mengsel van lachgas en zuurstof inhaleert, aangepast aan uw comfort.
3
Start behandeling: Zodra het lichaam ontspannen is, zal de tandarts met de behandeling beginnen. Je bent nog steeds alert, maar je voelt je meer ontspannen.
4
Afronding: Na de behandeling krijgt u zuurstof om de effecten van lachgas te neutraliseren. Daarna keert u snel terug naar uw normale toestand.
5
Na de behandeling: U kunt doorgaans zelf naar huis rijden, tenzij uw tandarts anders adviseert. U kunt uw dagelijkse activiteiten onmiddellijk hervatten.

Tevreden klanten

Wat anderen zeggen

Veelgestelde vragen

  • 1. Wat is lachgas en hoe werkt het?

    Lachgas is een kleurloos, reukloos gas dat wordt gebruikt om patiënten te helpen ontspannen en angst te verminderen tijdens tandheelkundige behandelingen. Het wordt ingeademd via een masker en werkt snel, waardoor je je kalm en rustig voelt.

  • 2. Is lachgas veilig?

    Ja, lachgas is over het algemeen veilig en wordt al tientallen jaren gebruikt in de tandheelkunde. Het is niet verslavend en wordt goed getolereerd door de meeste patiënten.

  • 3. Moet ik speciale voorbereidingen treffen voordat ik lachgas gebruik?

    Je hoeft meestal geen speciale voorbereidingen te treffen. De tandarts zal je medische geschiedenis doornemen en eventuele vragen over je gezondheid stellen voordat lachgas wordt gebruikt.

  • 4. Blijf ik bij bewustzijn tijdens de behandeling met lachgas?

    Ja, je blijft bij bewustzijn tijdens de behandeling. Lachgas helpt je te ontspannen, maar je kunt nog steeds met de tandarts communiceren.

  • 5. Zijn er bijwerkingen van lachgas?

    Mogelijke bijwerkingen zijn lichte duizeligheid, tintelingen in handen en voeten, misselijkheid of braken. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen snel na het stoppen van de lachgastoediening.

  • 6. Kan ik na de behandeling met lachgas zelf naar huis rijden?

    In de meeste gevallen kun je na de behandeling met lachgas zelf naar huis rijden, omdat de effecten snel verdwijnen. Als je je echter nog duizelig of licht in het hoofd voelt, is het beter om iemand anders te laten rijden.

  • 7. Is lachgas geschikt voor kinderen?

    Ja, lachgas kan veilig worden gebruikt bij kinderen om hen te helpen ontspannen tijdens tandheelkundige behandelingen.

  • 8. Hoeveel kost lachgasgebruik bij de tandarts?

    De kosten voor lachgasgebruik variëren per tandartspraktijk. Het is raadzaam om de kosten van tevoren te bespreken met je tandarts of het tandartspersoneel.

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.