BEhandelingen

Ontstoken tandvlees

Is je tandvlees rood en gezwollen? Bloedt het tijdens het poetsen? Dan is je tandvlees waarschijnlijk ontstoken. Gelukkig kan je dit met goede mondzorg voorkomen!
Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door de bacteriën in tandplak. Als dit niet goed wordt schoongemaakt, krijgen de bacteriën de tijd om een ontsteking te veroorzaken. Ontstoken tandvlees doet meestal geen pijn, maar kan gevoelig zijn voor aanrakingen zoals tandenpoetsen of flossen en gaat soms samen met een vieze smaak of slechte adem.

Wat kun je verwachten?

We zullen je advies en instructies geven om je mondhygiëne goed bij te houden. Door dagelijks goed te poetsen en flossen, kun je tandplak verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig op controle te komen voor een grondige gebitsreiniging. Dit samen zorgt ervoor dat je ontsteking verdwijnt en het gezonde tandvlees weer kan hechten aan je tanden en kiezen.

Tips tegen ontstoken tandvlees

1
Poets je tanden tweemaal per dag.
2
Gebruik flosdraad, een rager of tandenstoker.
3
Verminder inname van eten en drinken met (veel) suiker en zetmeel. Dit zorgt namelijk voor tandplak.
4
Drink voldoende water (1,5 á 2 liter per dag). Dit zorgt voor speekselproductie en reinigt je mond.
5
Eet genoeg groenten. Deze bevatten vezels die de mondflora ondersteunen.
Het kan zijn dat het tandvlees ontstoken is, maar je niks ziet. Een tandarts of mondhygiënist kan een ontsteking in dat geval gelukkig wel vaststellen en behandelen. Het is belangrijk dat je op tijd handelt om tanden en kiezen te behouden. Tandplak kan namelijk hard worden en verkalken tot tandsteen waaraan nieuw tandplak weer makkelijker hecht. Een tandplakverklikker is een handig hulpmiddel om tandplak zichtbaar te maken.

Parodontitis

In de spiegel ziet al het ontstoken tandvlees er hetzelfde uit. Om de ernst van een ontsteking vast te stellen, moet de tandarts of mondhygiënist de ruimte tussen je tanden en tandvlees (pockets) meten. Door de infectie laat het tandvlees namelijk los van de tanden en zo wordt de pocket groter. Daardoor kan de ontsteking uitbreiden naar het kaakbot waardoor het tandvlees nóg verder loslaat. Het wordt een oneindige cirkel.

Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven omdat omdat de verschijnselen pas optreden in een laat stadium . Net als bij de mildere vorm, gingivitis, zijn eventuele kenmerken rood en gezwollen tandvlees dat kan bloeden tijdens het poetsen en een vieze smaak of slechte adem. In een later stadium kunnen tanden en kiezen los gaan staan.
← Terug naar Behandelingen

Tevreden klanten

Wat anderen zeggen

Veelgestelde vragen

 • Worden tandartskosten vergoed door de basisverzekering?

  Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen is de vergoeding afhankelijk van de (aanvullende) tandartsverzekering. Raadpleeg je zorgpolis of verzekeraar om erachter te komen waarvoor je verzekerd bent.

 • Hoe raakt mijn tandvlees ontstoken?

  De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd etc. Tandplak kan een ontsteking aan het tandvlees veroorzaken: gingivitis.

 • Hoe gezond tandvlees eruitziet?

  Gezond tandvlees is roze en stevig en ligt strak rondom de tanden en kiezen. Er is een regel die altijd geldt: als het tandvlees gezond is, bloedt het nooit!

 • Wat kan ik zelf aan ontstoken tandvlees doen?

  Bloedend tandvlees betekent dat er sprake is van gingivitis. Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. Hiervoor is een goede mondhygiëne van belang. Overleg altijd met je tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zijn.

 • Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?

  Ontstoken tandvlees is vaak rood, en kan slap en gezwollen aanvoelen. Het kan gaan bloeden bij een tandheelkundig onderzoek en kan zelfs bloeden bij het poetsen of eten.

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.