BEhandelingen

Tanden sealen

Groefjes en putjes in je gebit zijn kwetsbare plekken, omdat je die niet goed kunt bereiken met een tandenborstel. Sealen beschermt deze plekken met een dun laagje kunststoflak en maakt het poetsoppervlak egaler.
Groefjes en putjes in je gebit zijn kwetsbare plekken, omdat je die niet goed kunt bereiken met een tandenborstel. Sealen beschermt deze plekken met een dun laagje kunststoflak en maakt het poetsoppervlak egaler. Zo kan je etensresten en plak weer goed wegpoetsen en gaatjes voorkomen.
Sealen gebeurt meestal tussen het zesde en twaalfde levensjaar. Dan is de blijvende kies net helemaal doorgebroken en zeer kwetsbaar. De behandeling doet meestal geen pijn en duurt een paar minuten per kies.

Wat kun je verwachten?

Eerst worden de kiezen grondig schoongemaakt met een borsteltje en polijstpasta. Daarna wordt het oppervlak van de kies ruwer gemaakt met een zure vloeistof (ets) zodat de lak beter hecht. Na het inwerken wordt de ets weggespoeld en de kies droog geblazen. Het sealen kan beginnen. De kunststoflak wordt op de putjes en groefjes van de voorbewerkte kies aangebracht met een instrument of kwastje. Vervolgens moet deze laag uitharden. Dit gebeurt vanzelf, maar kan worden versneld met een blauwe lamp. Je ogen worden tegen dit licht beschermd met een oranje scherm of bril. Ten slotte controleert de mondhygiënist of tandarts of de lak goed is aangehecht.
← Terug naar Behandelingen

Tevreden klanten

Wat anderen zeggen

Veelgestelde vragen

  • Worden tandartskosten vergoed door de basisverzekering?

    Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen is de vergoeding afhankelijk van de (aanvullende) tandartsverzekering. Raadpleeg je zorgpolis of verzekeraar om erachter te komen waarvoor je verzekerd bent.

  • Wanneer is sealen nodig?

    Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden. Als de tandarts de groeven en putjes in de kiezen van je kind te diep vindt, kan hij je adviseren om deze af te sluiten (te sealen) om gaatjes te voorkomen.

  • Wat is Sealen?

    Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken. Dit laagje beschermt de kiezen tegen het innestelen van bacteriën. Hierdoor wordt het risico op cariës/tandbederf kleiner.

  • Hoe lang gaat een sealing mee?

    De kunststoflak gaat enkele jaren mee. Een enkele keer moet de behandeling worden herhaald.

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.