Blogs

Ontstoken tandvlees

Hallo lieve patiënten en vrienden van Dental Oris!

Vandaag willen we een licht werpen op “ontstoken tandvlees”, of “gingivitis” zoals het ook wel bekend staat in de tandheelkundige wereld. Als jouw tandvlees rood, gezwollen of bloederig is, dan is deze blog voor jou.

Wat is ontstoken tandvlees (gingivitis)?
Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, is een aandoening waarbij het tandvlees rood, gezwollen en soms bloederig wordt. Dit is vaak een eerste teken dat er iets niet helemaal goed gaat in je mond.

Waarom is ontstoken tandvlees zo slecht?

Ontstoken tandvlees als waarschuwingssignaal:
Gingivitis is in feite een waarschuwing dat je mondgezondheid beter kan. Als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstigere tandvleesaandoeningen zoals parodontitis, wat uiteindelijk kan leiden tot tandverlies.

Gevolgen van niets doen aan ontstoken tandvlees:
Als ontstoken tandvlees niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Dit kan uiteindelijk leiden tot terugtrekkend tandvlees en loszittende tanden.


Wat zijn de oorzaken van ontstoken tandvlees?
De voornaamste boosdoener is ’tandplak’. Dit is een kleverig laagje van voedseldeeltjes en bacteriën dat zich vormt op je tanden. Als het niet regelmatig wordt verwijderd, kan tandplak tandsteen worden, wat bijdraagt aan tandvleesontsteking.


Bloedend tandvlees: Waarom en wat te doen?

Oorzaak:
Een veelvoorkomend symptoom van ontstoken tandvlees is bloeding tijdens het poetsen of flossen. Dit is een teken dat je tandvlees geïrriteerd is.

Zelf aanpakken:
Verbeter je mondhygiëne door twee keer per dag grondig te poetsen en dagelijks te flossen. Overweeg ook een antibacterieel mondwater.

Wat als het niet stopt?
Als je tandvlees na enkele weken goede mondverzorging nog steeds bloedt, is het raadzaam om een tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Zij kunnen je situatie beoordelen en adviseren over verdere stappen.

Tips om ontstoken tandvlees te voorkomen

  • Regelmatig poetsen en flossen: Dit helpt om tandplak te verwijderen.
  • Een gezond dieet: Beperk suikerhoudende snacks en drankjes.
  • Stoppen met roken: Roken verhoogt het risico op tandvleesaandoeningen.
  • Regelmatige tandartsbezoeken: Voor professionele reiniging en advies.

Conclusie
Het serieus nemen van tekenen zoals ontstoken en bloedend tandvlees is cruciaal voor je algehele mondgezondheid. Door proactief te zijn en je bewust te zijn van de gezondheid van je tandvlees, kun je veel voorkomende problemen voorblijven. En als je ooit onzeker bent, is het team van Dental Oris er om je te helpen!

Gerelateerde artikelen

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.